Inmiddels is het meer dan 6 jaar geleden dat ik bekend werd met affiliate marketing. Zelf had ik per toeval vroeg al succes maar zelf ben ik ook altijd actief bezig geweest met kijken hoe andere bedrijven/ondernemers affiliate marketing toepassen. Hiervan zijn er maar enkele succesvol.

Concepten worden (slecht) gekopieerd, sites nemen enkel product feeds over of schrijven content enkel bedoelt voor de zoekmachines. Deze zijn voor mij als mens niet makkelijk te lezen. Dit noem ik zelf voortaan “internet vervuiling”.

Het is belangrijk om zelf goede kwaliteit content te creëren. Volgens adverteerder Jeroen Maaijen (2016) van TUI is de belangrijkste succesfactor dat je passie hebt voor wat je doet. “Als ik kijk naar affiliates die succesvol zijn, dan zitten die vaak al jaren in het vak, ze geloven in zichzelf en ze zijn gefocust op kwaliteit en content. Ze bezoeken de bestemmingen en accommodaties ook daadwerkelijk en maken echt originele content. Affiliates die alleen voor de korte termijn winsten gaan en niet investeren in kwaliteit die gaan het niet meer redden.”

Hierbij moet ik zeggen dat ik ook wel wat van deze technieken heb toegepast. Zelf heb ervaren wat het succes van zulke concepten kan zijn, dat viel tegen. Een paar tientjes tot honderd euro per maand kan er zeker wel zo een website verdient worden maar langdurig succes is vaak zeldzaam.

Wat is succes?

Succes in mijn ogen vooral als ik mensen er daadwerkelijk mee help. Het gaat niet eens om het x bedrag aan inkomsten dat komt in dat geval vanzelf als je daadwerkelijk meerwaarde hebt voor bezoekers.

Je zult merken als je meerwaarde bied dat dingen als SEO een stuk makkelijker zullen gaan. Creëer een tool of service of zelfs blog waar mensen graag naar terug komen of altijd willen gebruiken als ze iets willen gaan kopen of op zoek zijn naar inspiratie. Stel je zelf de vragen “Waarom is mijn website onmisbaar?” en “Waarom zou een bezoeker terug komen naar mijn website”.

Een mooi voorbeeld hiervan is de rekening opvuller van Jelle van der Vliet. Bol.com geeft vanaf 20 euro gratis verzending. Ligt er voor 19,98 in je winkelmandje dan moet je verzendkosten betalen. De tool laat de gebruiker ebooks vinden van een paar cent. Met deze ebooks erbij krijgt Jelle de affiliate sale en hoeft de consument geen verzendkosten te betalen, een mooie win-win situatie.

Rekening opvullen Bol.com

Waar beginnen?

Het begint allemaal met een behoefte vaststellen, ga met gesprek met mensen en vind problemen op het waar je een oplossing voor kunt bedenken. Zorgverzekeringen vergelijken is zeker niet nieuw, er zijn nu zelfs meer vergelijkingssites als verzekeringen.

Voorbeeld: Websitescanner.io, gratis SEO scanner

Zelf heb ik voor bijvoorbeeld Websitescanner, die ik nu aan het vernieuwen ben. De behoefte hiervoor is vastgesteld na aanleiding van vragen die ik kreeg op een blogpost over SEO. Veel mensen vroegen zich af waarom ze nr x in Google waren en of ze meer konden bereiken door de website te verbeteren. Hiervoor heb ik een SEO tool gebouwd die inzichtelijk maakte hoe de website er voor stond als het ging om basis On-page SEO.

Ik krijg nu regelmatig de vraag wanneer de tool weer online komt. Dit is nogmaals een goede bevestiging dat ik meerwaarde bied met de tool. Vanuit een goede tool hoef ik pas te bedenken hoe er geld aan verdient gaat worden, dat is dan vaak het simpele gedeelte.

Zojuist heb ik aan een collega de vraag gesteld of zij het een toegevoegde waarde zou vinden als ze overige beschikbare domein extensies extra zou krijgen bij het uitvoeren van een scan. Dit is voor haar een mogelijke meerwaarde. Super interessant dus om verder uit te zoeken of ik dit in de tool zelf kan en mag verwerken. Eind januari is de basis SEO scan weer online vanuit daar kan ik rustig verder bouwen.

Aan de slag

Er is geen “easy-way” om te beginnen met affiliate marketing, geen vaste succesformule die honderd keer kan worden toegepast. Ga op zoek naar problemen door de juiste vragen te stellen aan mensen en test oplossingen. Creëer meerwaarde als affiliate en help mensen online, juist als affiliate.

Meer over affiliate marketing

Ja stuur mij de whitepaper "Aan de slag met affiliate marketing"

* indicates required


Bronnen:

http://www.marketingfacts.nl/berichten/jeroen-maaijen-tui-toegevoegde-waarde-affiliates-en-content-kwaliteit-worde

https://vandevliet.me/bol-rekeningopvuller