Gepersonaliseerde video

Persoonlijke video’s

In een vorig blog heb ik het gehad over personalisatie van drukwerk en waarom personalisatie werkt.

Enkele maanden geleden ben ik zelf bezig geweest met het maken van dynamische video’s. Hierbij is het mogelijk tekst, afbeeldingen en/of geluiden binnen een video te vervangen. De eerste gedachten die bij mij op kwam was database marketing met rich content. De mogelijkheden zijn echter veel groter, het is maar net hoe groot je durft te denken.

Op dit moment kan de duur van de video etc. nog niet makkelijk worden aangepast en de gebruikte techniek heeft nog enkele nadelen. Met een iets andere opzet zou dit echter allemaal verholpen kunnen worden maar dat zou meer tijd kosten.

Hoe kun je video’s personaliseren?

Het personaliseren van een video gebeurt door dynamische teksten aan te maken binnen de video’s. Deze geef je dan vanuit een database of json bestand de tekst die in de video gerenderd moet worden.

Op basis van de blog van The Marketing Technologist ben ik aan de slag gegaan om video’s op basis van een database te laten genereren.

Hierbij werden enkel een afbeelding en de tekst in een video vervangen en werden 2 video’s gegenereerd waar enkel de tekst en afbeelding anders waren.

Persoonlijke video’s van Facebook

Een mooi voorbeeld van deze video’s zijn de persoonlijke Facebook video’s. Facebook gebruikt hier foto’s uit je tijdlijn om een video te genereren. Hierbij wordt de foto instant persoonlijk omdat het jouw persoonlijke foto’s er in zitten, je naam wordt genoemd en je eigen vrienden komen er in voor. Deze manier is top voor Facebook omdat veel mensen er blij van worden en hem al snel delen met de mensen die er in voor komen.

Technische opzet voor het maken van persoonlijke video’s

Voor het maken van deze video’s heb je voor de techniek die ik heb gebruikt in ieder geval Adobe After Effects nodig. Kosten voor een abonnement zijn ongeveer 20 euro p/m. Huidige techniek is uitgevoerd op een Macbook Pro. Zelf heb ik de keuze gemaakt om ze te laten uploaden naar Youtube, dit is vanuit kosten perspectief omdat video op de server veel ruimte / data verkeer kost. Vanuit Youtube kunnen de video’s ook direct worden afgespeeld.

Database

Mongo DB database

Zelf heb ik gebruik gemaakt van een lokale MongoDB database, dit is voor mij de database waar ik het snelste mee kan werken. Zelf MongoDB downloaden? Volg dan de instructies van de MongoDB documentatie. MongoDB is een document based database en heeft het voordeel (en meteen het nadeel) dat je vrij bent in welke gegevens je in een document stopt.

Het proces

persoonlijke video's genereren

Het plan is om eerst de video te genereren en daarna te uploaden naar Youtube met de juiste gegevens. Het proces bestaat dus uit 2 stappen, het script moet een rij uit de database ophalen en maakt een video render met de juiste gegevens.

Wil je andere afbeeldingen of geluiden dan moet je deze bestanden ook tijdelijk in de map laten zetten (hier heb ik zelf nog geen code voor geschreven).

Als de video klaar is met renderen update het script de database. Een 2de script kijkt of videos klaar zijn om te uploaden en gebruikt de gegevens uit de database om ze naar Youtube te uploaden.

Als de video’s unlisted worden geupload kun je ze daarna gebruiken voor marketing doeleinden (verwerken in persoonlijke email marketing / naar linken vanuit gepersonaliseerd drukwerk).

After effects video’s genereren

Maak als eerste een Javascript bestand aan genaamd model.js. Dit is een tijdelijk bestand om te gebruiken nu er nog geen database gekoppeld is.

// Model.js

var proposition = {
    imageUrl: 'images/tim-van-iersel.jpg',
    name: 'Tim van Iersel',
    city: 'Eindhoven'
}

Maak daarna in Adobe After Effects een tekst aan om deze variabel te maken.

Klik op ‘source text’ en selecteer in het menu boven aan animations –> Add expression. Nu kun je binnen adobe de source van de tekst met code aangeven.

Source text

var pathToModel = '/Users/timvaniersel/PycharmProjects/VideoProject/Model.js';
$.evalFile(pathToModel)
proposition.name

source text

Het pad naar het Model.js bestand is hier absoluut, de code geeft aan met proposition.name dat hij de naam moet overnemen. In After Effects zie je visueel als het goed is de naam nu ook verschijnen.

Renderen vanuit de command-line

De volgende stap is de video’s laten renderen vanuit command-line. Voor renderen van de video maak je gebruik van Adobe After Effects zonder het programma zelf te openen.

De standaard locatie van Adobe After Effects is als volgt:

Windows: \Program Files\Adobe\Adobe After Effects CC\Support Files 
Mac OS: /Applications/Adobe After Effects CC

Voor mij is de locatie op dit moment:

/Applications/Adobe\ After\ Effects\ CC\ 2017

vanuit de juiste locatie kun je vanuit de command line een video genereren.

earenderer -project template.aep -comp final -output video.mov -OMtemplate h264

Kijk zeker even bij de uitleg van The Marketing Technologist als je het verder wilt automatiseren.

Youtube API

Maak je gebruik van de Youtube API? Dan mag je per dag maximaal 400 video’s uploaden tot max. 2000 video’s. Daarna mag je maximaal 50 video’s per dag uploaden.
Om de video’s uiteindelijk te uploaden heb ik zelf een script geschreven met Python.
Maak hiervoor gebruik van de Youtube API. Zelf ben ik nog niet tevreden over de manier hoe de video’s worden geüpload. Code hiervoor zal ik in de toekomst nog delen.

Toepassen in de praktijk

Zelf ben ik geen geweldige video maker, verre van zelfs. In de praktijk kun je de template het beste nog laten bouwen door mensen die verstand hebben van programma’s als Adobe After Effects. Vanuit daar kun je zelf aan de slag met deze manier van video’s genereren of het proces uitbesteden.

Ik heb tot nu toe nog geen video bedrijven gezien die deze manier van persoonlijke video’s aanbieden. Het is niet super nieuw maar de kosten worden langzaam minder. Het wordt langzaam mogelijk. Later in 2017 ga ik deze techniek verder uitbouwen voor de promotie van een tool die ik in het verleden heb gebouwd.

Dit artikel is eerder gepubliceerd op Drukwerk.blog – Gepersonaliseerde video

Add Comment