Mailto links handleiding

Mailto links zijn links op websites die niet naar andere webpagina’s verwijzen maar naar een email adres. Wanneer een gebruiker op zo’n link klikt zal vanzelf zijn email programma openen met het email adres ingevuld in een nieuw bericht. Het is een mooie manier om iemand contact met je te laten opnemen vanaf een website.

Om een link te maken waarbij de website automatisch het mail programma opent moet je gebruik maken van een "Mailto" link.

Hier volgt een voorbeeld:

<a href="mailto:tim@timvaniersel.com"> Stuur Tim een email</a>

Dit geeft het volgende op een normale webpagina:

Stuur Tim een email

Maar wat als je naar meerdere personen een email wilt sturen? Dat kan door de email adressen te scheiden met een komma. Zie onderstaand voorbeeld.

<a href="mailto:tim@timvaniersel.com,info@timvaniersel.com"> </a>

Naast meerdere email adressen te laten invullen kun je ook iemand in de CC, BCC of het onderwerp van de email alvast in laten vullen. Hierdoor weet je bijvoorbeeld meteen al dat het een bericht vanaf de website is.

cc=email adres voor CC
bcc=email adres voor BCC
subject=Het onderwerp van de email.

Als je meerdere elementen in de regel zet moet je deze scheiden met een & teken. Zie het voorbeeld hieronder.

<a href="mailto:tim@timvaniersel.com?bcc=info@timvaniersel.com&subject=Het onderwerp"> </a>

Het nadeel van mailto links

Het grootste nadeel aan mailto links is toch wel dat er veel spam software is die websites bezoeken en deze email adressen zoeken om spam naar te versturen.

Het beste kun je dus een contactformulier gebruiken in plaats van een mailto link. Als je het CMS WordPress gebruikt dan is de plugin Contact Form 7 een goede plugin om contact formulieren mee te maken.

Add Comment