Afgelopen week heb ik de Skywriter XL (Skywriter XL). Hiermee is het mogelijk om 3D bewegingen toe te voegen aan een project.

Weer lekker aan het spelen met RPi’s! Ditmaal met een Skywriter HAT pic.twitter.com/AsJLeKRFXX

— Tim van Iersel (@Tim_vanIersel) February 27, 2016

Handbewegingen registreren

De Skywriter XL is in Nederland tot nu toe alleen te koop via SOS Solutions. Met de python bibliotheek van Pimoroni (Github) kun je eenvoudig positie data (x, y, z) en gebaren uitlezen zoals swipen.

De Skywriter maakt gebruik van near-field 3D/beweging waarneming en kan t/m 15 cm afstand waarnemen. De totale grote van het board is 94 mm x 122 mm.

In de python libraries staan voorbeelden waarmee je direct aan de slag kunt. Voor de meest gebruikte toepassingen zijn standaard scripts. Wil je zelf functionaliteiten op een andere manier gebruiken dan is dit op basis van de voorbeelden ook makkelijk te doen.

Omdat de waarnemingsafstand tot 15cm is, kun je de Skywriter achter een laag van niet geleidend materiaal (zoals acrylaat of stof) plaatsen en zo volledig verbergen in je project.

Mogelijkheden van de Skywriter XL

Natuurlijk ben ik zelf meteen toen de Skywriter XL binnen was gaan testen wat de mogelijkheden zijn. Het is niet mogelijk om complexe handgebaren te maken (tot nu toe) maar het swipen en dubbelklikken gaat goed.

Daarnaast registreert hij waar er binnen het veld wordt “getoucht” waardoor je een andere actie zou kunnen toepassen als iemand recht zou bewegen en in 3d een aanraak beweging zou maken. 

De standaard voorbeeld bibliotheken geven daarnaast de mogelijkheden om de pijltjes toetsen te vervangen met swipen, muis vervangen met de skywriter, muziek maken met bewegingen, alle X, Y, Z coördinaten weergeven met bijbehorende acties en de het is mogelijk om de skywriter als standaard invoerapparaat toe te voegen.

Voor deze acties staat in de README uitleg wat voor libraries je hier nog extra voor moet installeren.

Skywriter installatie

Om te starten met de Skywriter heb je het volgende nodig:

  • Raspberry Pi (2b of later)
  • Micro USB oplader
  • Micro SD kaart 4GB of meer klasse 10 met daarop een installatie van Raspbian
  • HDMI kabel
  • Skywriter HAT of Skywriter XL
  • 6x Jumper draadjes Female-Female

Het installeren van de Skywriter is niet zo heel lastig. Zelf had ik hem binnen enkele minuten al draaiende.

Er zijn diverse manieren om de skywriter te installeren de door mij gekozen methode was door onderstaande regel in te voeren en de instructies te volgen.

curl -sSL get.pimoroni.com/skywriter | bash

Let er op dat je hierna de Raspberry Pi opnieuw moet opstarten voordat deze volledig werkt anders zal je een foutmelding krijgen dat een library er niet zou zijn.

De GPIO pins had ik wat meer moeite mee om alles bij elkaar te vinden maar met de juiste afbeeldingen te referentie bij de tabel is het vrij eenvoudig.

SkywriterRaspberry Pi
GNDGND
TRFRGPIO 27
RESETGPIO 17
SCLGPIO 3 / SCL
SDAGPIO 2 / SDA
VCC3V

Om te testen of hij werkt kun je naar de map met voorbeelden gaan:

cd ~/Pimoroni/skywriter

Het bestand test.py in deze map geeft alle X, Y, Z coördinaten. Afhankelijk van je versie van python start je het script met

sudo python test.py

of met Python3

sudo python3 test.py

Werkt het niet kijk dan goed naar wat de foutmelding aangeeft als er iets mis gaat met de GPIO pins dan zal dit worden weergegeven.

Werkende Skywriter XL

Als de installatie succesvol is zal je bij een handbeweging een grote hoeveelheid output voorbij zien komen, vanaf hier kun je verder gaan met het verwerken van de Skywriter XL binnen je project.

In de onderstaande video wordt de kleine versie de Skywriter HAT gebruikt om een robot arm te besturen.