Starten met het programmeren van Virtual Reality

Steeds meer berichten verschijnen op het internet met filmpjes van mensen die bezig zijn met Virtual Reality. Als “web” developer heb ik het gevoel dat ik meteen achter begin te lopen maar is dat ook werkelijk zo? Op dit moment zit ik in mijn 30/30 project waarbij ik elke dag probeer een nieuwe website te ontwikkelen met daarbij verschillende challenges om mezelf uit te dagen.

De hardware

Voor het ontwikkelen voor Virtual Reality heb je een speciale VR bril nodig. Hierbij kun je gaan voor een normale Google Cardboard bril maar je kunt net als mij ook kiezen voor een wat stevigere variant (kost wat meer maar gaat naar verwachting langer mee).

Verder heb je nog een telefoon nodig bij voorkeur Android. Zelf heb ik enkel een iPhone maar met de juiste apps gaat dit ook prima. Voor de software heb ik de Homido app.

Wat ga ik maken?

Mijn doel is om uiteindelijk het kantoor op Fontys ICT te Eindhoven na te bouwen. Zelf is het voor mij 3 jaar geleden dat ik met 3D programma’s had gewerkt dus ik had in ieder geval geen hoge verwachtingen voor een middagje met VR werken.

Software

Op internet heb ik eerst gekeken naar WebVR een ingewikkeld systeem waar maar weinig echt goede voorbeelden voor waren. Gelukkig is het framework A-frame gebouwd waardoor het erg simpel werd om te programmeren met VR.

aframe

Als eerste ben ik begonnen om het “Hello World” voorbeeld na te maken en op mijn eigen hosting te zetten.

Na het lezen van de gehele documentatie was het duidelijk dat ik beter het “huisje” waar ik altijd in zit in een 3D programma kon bouwen. Als software heb ik hiervoor Blender geïnstalleerd een open source 3D programma. Ik moet eerlijk zeggen dat ik zeker 30 minuten heb verspeeld aan het leren kennen van de navigatie van Blender. Zeker de Python modus is erg interessant maar niet productief als je het programma net leert kennen.

tim's office

Het uiteindelijk resultaat was toch beter dan verwacht. Na het bouwen van het object kon het geëxporteerd worden als Wavefront bestand. Het .obj bestand was in dit geval het enige bestand wat ik echt daadwerkelijk ging gebruiken.

De code is in principe niet heel lastig als je HTML en Javascript/jQuery kent en als je even iets niet weet hoef je maar in de documentatie terug te kijken. Binnen 2 regels was het huisje toegevoegd waarna hij voor hopelijk altijd online te bewonderen is via Timsoffice.nl.

Binnenkort ga ik zeker nog aan de slag met het kantoor verder te bouwen, vandaag heb ik bijvoorbeeld al textuur toegevoegd aan het huisje.

Het resultaat bekijken (tot nu toe?) Kijk dan op Timsoffice.nl.

Add Comment