Gisteren avond was het weer zover, een mailtje van een hosting bedrijf die vroeg of ik ze wou promoten middels affiliate marketing. Eigenlijk niks mis mee, maar in de eerste zin stond meteen dat ze het voor hun SEO deden.

Affiliate links voor SEO

Wat is er mis met affiliate links voor SEO?

Affiliate links zijn in principe betaalde links, als iemand doorklikt via een affiliate link en diensten afneemt bij de adverteerder dan krijgt de Affiliate website commissie voor het aanbrengen van nieuwe klanten, leads of sales. Soms krijgt de affiliate site zelfs per klik betaald. Betaalde links moeten volgens de Google richtlijnen altijd met rel=”nofollow” tag worden aangegeven.

Google geeft elke website een bepaalde waarde en met een normale link wordt bij een link een stukje waarde doorgegeven. Omdat je naar de website linkt, zal het wel een goede website zijn. Bij nofollow wordt deze waarde niet doorgegeven en komt de website dus ook niet hoger in de zoekresultaten.

Als betaalde links geaccepteerd zouden dus de bedrijven die het meeste geld aan linkjes uitgeven boven aan staan. Google heeft diverse manieren om betaalde links te traceren. Als Google betaalde links vindt naar jou website kan dit negatieve gevolgen hebben voor je website. In het geval van de affiliate kan het voor zowel de adverteerder als de affiliate negatieve gevolgen hebben bij het plaatsen van affiliate zonder nofollow tag.

De volledige uitleg over links uitwisselen staan in de Google richtlijnen voor links uitwisselen.

Tip voor de adverteerder:

Verder is het voor deze adverteerder misschien handiger om zich aan te melden bij een affiliatenetwerk zoals Tradetracker waar zich al meerdere hosting bedrijven hebben aangemeld als adverteerder en direct al vele affiliates krijgen. Veel handiger voor de affiliates dan bij elke hosting partij een apart account te moeten aanmaken waarbij ze dus vele malen je gegevens moet invullen.

Vragen over affiliate marketing?

Heb je vragen over affiliate marketing? Word lid van de Facebook groep ‘Durf te vragen over affiliate marketing‘. Daar zal ik zelf ook mede vragen beantwoorden.