Links naar je website te krijgen

Het krijgen van links naar je website ook wel “linkbuilding” genoemd helpen beter gevonden te worden.

Nu is het kopen van links, het ruilen van links (ook ABC link ruilen) tegen de richtlijnen van de zoekmachines zoals Google en bovendien veelal onnatuurlijk.

Hanteer zelf altijd het principe dat links op een pagina daadwerkelijk ook bezoekers moeten helpen. Je moet ze niet plaatsen enkel voor de link waarde die daarmee naar de andere webpagina gaat.

Om ideeën te krijgen hoe je goede links kunt krijgen hebben we deze lijst met meer dan 14 creatieve manieren om links te krijgen opgesteld.

1. Bouw een behulpzame tool

Maak een tool die mensen in jouw doelgroep echt helpt. Voor een kinderopvang kan dit bijvoorbeeld een kinderopvang kosten calculator zijn (super handig).

Voor SEO kan het bijvoorbeeld een tool zijn om zelf structured data te genereren.

2. Schrijf How-to artikelen

Een manier waarvan ik zelf de kracht onbedoeld heb ervaren is het schrijven van How-to pagina’s over verschillende onderwerpen. In het verleden heb ik meerdere artikelen geschreven over het instellen van email handtekeningen in Windows Live mail.

Het resultaat daarvan waren vele links vanuit officiële microsoft fora (helaas niet meer online) en veelbezochte forums in Nederland waar andere de handleidingen aanbevolen als antwoord.

Deze manier moet uiteraard bij je site passen maar als je how-to artikelen kunt schrijven waar mensen ook op forums naar zoeken kan het je enorm helpen.

How to artikelen voor linkbuilding

3. Gebruik reverse image search

Heb je een visuele site? Check dan of jouw afbeeldingen ergens anders op het web zijn gebruikt. Bekijk per case of je überhaupt wilt dat ze jouw afbeelding gebruiken.

Vraag bij elke partij of ze een link naar de bron willen toevoegen (jouw website). Op deze manier krijg je toch wat waarde in het geval dat ze jouw afbeeldingen hebben gestolen.

4. Zoek naar gebroken links op andere sites

Check andere sites of ze niet langer werkende links hebben. Als deze er zijn check dan of je met jouw website de bron waar ze origineel naar verwezen kunt vervangen. Schrijf eventueel nieuwe content hiervoor.

5. Laat een review schrijven

Vraag een blogger in ruil voor een gratis product of met korting een review te schrijven. (Het kan zijn dat bloggers naast het product nog geld vragen).

Hiermee bereik je niet alleen nieuwe mensen maar geeft ook weer een extra plaats waar mensen meer over je merk kunnen lezen.

6. Zelf reviews schrijven

Veel SaaS producten gebruiken reviews op landingspagina’s met daarbij een naam en vaak ook een bedrijf met een link er naar toe. Gebruik je zo’n tool en heb je een goede ervaring met het product? Stel dan voor een review te schrijven.

Heb je er een gevonden of word de vraag gesteld of je een review voor iemand wilt schrijven? Zorg dan dat de juiste link ook word opgenomen, zo plaatsen veel ondernemers ook hun eigen bedrijfsnaam nogmaals in de review (citaten zijn ook belangrijk).

7. Maak infographics

Mensen gebruiken nog steeds het liefst beeldmateriaal om iets te laten zien. Infographics zijn nog steeds populair en heb je een goede dan zal deze snel verspreiden over bijvoorbeeld Pinterest maar ook door andere websites.

Vermeld de bron url op de infographic, dit maakt het makkelijker voor andere om er naartoe te linken.

Voorbeeld infographic
Voorbeeld infographic
van Visitekaartjes.io, een visitekaartjes vergelijkingssite

Zorg er hierbij voor dat ze ook een link toevoegen aan de infographic. Combineer deze dus na een tijdje met nr. 4.

8. Sponsor een lokaal event

Is er een lokaal muziek evenement die alle sponsors met link op de website zet? Of is er een lokale voetbal club die dat doet?

Het zijn allemaal mogelijkheden om naast offline promotie ook online wat meer in het zicht te komen. Natuurlijk is het helemaal mooi als de doelgroep van het event ook binnen je doelgroep vallen.

9. Blogger roundup

Nodig meerdere bloggers uit om hun eigen mening te delen op jouw website. Zo krijg je niet alleen expert content op je site maar is er een grote kans dat zij het artikel ook online delen.

Een mooie mogelijkheid om een nieuwe doelgroep te bereiken.

10. Schrijf een ebook en geef deze gratis weg

Creëer een ebook over een onderwerp waar veel vragen naar zijn. Je geeft in principe content weg waar veel vraag naar is. Zorg natuurlijk wel dat je binnen het ebook weer naar je eigen website verwijst.

Deel het ebook met andere bedrijven en bloggers waarvan je denkt dat ze er wel interesse in hebben. Grote kans dat als je het online hebt en de kwaliteit hoog genoeg is dat ze er ook naar zullen linken.

11. Bouw een plugin voor WordPress

Voor niet iedereen zal dit een optie zijn maar het kan prima werken om links naar je website te krijgen.

Plugins binnen WordPress voegen functionaliteiten toe aan websites. Let er wel op dat plugins soms geüpdatet moeten worden.

Word je plugin populair, dan kun je ook veel directe bezoekers verwachten en andere sites die naar jou of de documentatie linken. Zelf heb ik 3 WordPress plugins op mijn naam staan. (Niet met het idee om links te krijgen gebouwd maar om daadwerkelijk functionaliteiten toe te voegen aan websites).

12. Laat een persbericht schrijven

Misschien wat saaier maar persberichten zijn een goede manier om nieuwssites (in de regio) over je te laten schrijven. Zorg hierbij uiteraard wel voor dat je ook daadwerkelijk iets te melden hebt.

Het is aan te raden hiervoor een professional in te huren om deze op te stellen. Nieuws bedrijven krijgen namelijk wel meer persberichten binnen.

13. Hou een competitie

Iedereen houd van een wedstrijdje en het is vaak ook een goede manier om wat aandacht rondom een bedrijf te krijgen.

In het verleden werd deze tactiek wel eens gebruikt om bloggers over een merk te laten schrijven de beste review kon hierbij iets winnen, het is echter niet aanbevolen dit te doen.

Bloggers werken niet voor ‘een kans op’. Dit kan je een hoop negatieve publiciteit opleveren en met de nieuwe Google Algoritme is het niet langer altijd ‘negatieve publiciteit is ook publiciteit’. Het kan je merk voor langere tijd schade aandoen als het gaat om vindbaarheid.

14. Creëer een badge/keurmerk

Een populaire onder degene die trainingen aanbieden is het maken van een badge die mensen die een speciale cursus of training hebben gevolgd mogen gebruiken.

Als mensen de badge gebruiken linken ze vaak naar de bron voor uitleg waar de badge voor staat.

Zelf heb ik bijvoorbeeld de Google Certified Educator badge behaald. Deze toon ik ook op mijn website.

Al vermeld ik er geen link bij zullen er ook mensen direct zoeken naar waar zo’n badge voor staat (en of ze hem zelf ook kunnen halen). Dubbel voordeel dus.

Google badge

Heb je zelf nog een creatieve manier om links te krijgen?

Heb je nog een aanvulling? Deel deze dan in de reacties.

Veelgestelde vragen

Hoe zie je dat andere naar je linken?

Dit kun je onder andere zien in Google Search Console. Daarnaast geven veel betaalde SEO tools zoals WebCEO hier inzicht in.

Gecategoriseerd in :

Dit bericht is geschreven door Tim van Iersel

0 reacties op “14+ Creatieve manieren om links naar je website te krijgen”

Reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *