Schema markup gebruik in Nederland

Schema markup/structured data bij de Top 100 websites in NL

De afgelopen tijd ben ik me steeds meer aan het verdiepen in Schema markup en het gebruik daarvan.

Zelf heb ik al 2 WordPress plugins gemaakt die het makkelijker maken om binnen WordPress je eigen Schema te fixen (Remove Schema en Websitescanner custom schema).

Nu was ik een tool aan het bouwen waarmee ik makkelijk de huidige schema van een website kan inzien en direct kan bewerken naar een eigen versie.

Als bijproduct heb ik de top 100 van Nederlandse websites bekeken om een beter idee te krijgen in hoeverre zij Schema markup gebruiken.

Grote bekende SEO tools zoals SEMRush, WebCEO en MOZ bieden voor nu nog geen duidelijke tools voor Schema markup, dat is dan ook de reden dat ik in dit geval zelf een scraper / crawler heb gebouwd.

42 van de 100 top sites in Nederland gebruiken Schema markup

42 van de 100 websites gebruiken op de homepagina Schema markup. hierbij is enkel de homepagina gescand. Bij 27 sites was er JSON-ld code aanwezig en bij 20 websites is Microdata op de homepagina gevonden.


Document bekijken

JSON-ld vs Microdata vs RDFa

Het aantal sites dat JSON-ld gebruikt heeft maar een kleine voorsprong. RDFa lijkt in geen geval de voorkeur te hebben, deze ben ik 0x tegen gekomen.

Veelgebruikte Schema markup entiteiten

Gebruik was Schema was vooral simpel met webpage, website, Sitelinks searchbox en het benoemen van de organisatie met sameAs links.

Binnen dit onderzoek ben ik hier nog niet verder op ingegaan, dit is enkel een observatie bij handmatige controles.

In een vervolg onderzoek zal ik dieper ingaan op welke schema markup entiteiten worden gebruikt op diverse websites.

Categorised in:

This post was written by Tim van Iersel

2 reacties op “Gebruik van Schema Markup bij de top 100 websites in Nederland”

 • Joost Bouwmans says:

  Interessant overzicht!

  Weet je misschien een goede tutorial of boek voor schema? Blijft lastig een goede uiteg te vinden.

  Met name Json LD en schema code met meerdere niveaus diep, dus bijvoorbeeld een blogpost met comments van meerdere users en wellicht comments op comments.

  • Hey Joost,

   Dankjewel voor je reactie,

   Er zijn nog niet zoveel boeken / tutorials omdat het een gebied is wat nog vol in ontwikkeling is, bestaande regels veranderen nogal wat. Zal binnenkort zelf een uitleg schrijven hoe je met JSON-ld kunt verwijzen naar elementen op de pagina, dus ook gewoon op reacties op reacties zoals deze reactie.

Reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *