Binnen de ‘SEO wereld’ word vaak gesproken van ‘Negative SEO’ als in het plaatsen van Spam achtige links naar een domeinnaam van concurrenten. Hierdoor zou de concurrent een penalty kunnen krijgen. In theorie zou dit kunnen kloppen.
Wanneer je zelf links etc. koopt naar een domeinnaam kun je hiervoor afgestraft worden en een stuk minder hoog in de zoekresultaten komen.

Google weet niet of de partij dit zelf doet of de concurrent dus dit zou kunnen werken. (zelf geen ervaring mee, via Google disallow tool kan tegenpartij inkomende links gewoon afwijzen als spam tegenwoordig waardoor deze niet worden meegeteld).

Andere vormen van negatieve SEO die vaker worden besproken zijn:

  • Plaatsen van neppe en/of slechte reviews
  • Veranderen van inhoud van de site (hacken)

Negatieve SEO door inkomende links te laten verwijderen

De case:

Vanuit een vraag via een van mijn websites kwam ik tot een andere manier van negatieve SEO. Er werden onwaarheden verspreid via een blog over een bepaald bedrijf. Domeinnaam achter het blog was anoniem geregistreerd.
Er was dus geen manier om met dit blog in gesprek te gaan op een mailadres en contactformulier waar niet op geantwoord werd. De enigste stap die dan overblijft is naar de rechter stappen en in dit geval enkel in theorie: het laten verdwijnen van deze site binnen de zoekresultaten.

Onderzoek:

Vanuit eigen website werd er ook naar het blog gelinkt. Stap 1 was natuurlijk om die link minimaal nofollow te hebben en het liefst te verwijderen. Anders help je zelf om het blog hoger te laten ranken in de zoekresultaten.

Om een idee te krijgen wat voor backlink profiel de betreffende site had heb ik deze door een eigen SEO-tool gehaald (van Websitescanner). Resultaat hieruit is een backlink lijst van de betreffende concurrent.

Vanuit deze lijst kun je gaan kijken naar elke binnen komende link. In dit geval waren dit vooral van andere blogs en sites die dachten te verwijzen naar een blacklist van een bepaald soort bedrijven. Dit terwijl er ook een officiële lijst is vanuit instanties die daar speciale klachtenprocedure voor hebben.

Actie:

In dit geval is het dus makkelijk om elke linkende partij hierop te wijzen en een link om te laten zetten naar de officiële lijst. Hierbij zou ik filteren binnen de lijst met inkomende links om alleen de meest waardevolle links naar de site aan te pakken. (Zou hier ook checken of ik niet teveel mails stuurt naar sites waar dezelfde eigenaar achter zit, is dit wel zo dan verspreiden over meerdere maanden).

Voorbeeldmail:

Beste,

Op de website https://example.com zag ik een link staan naar http://badexample.com echter is deze lijst met niet meer up-to-date. Vanuit de brancheverenging voor branchenaam is hiervoor een officieel register opgesteld. Deze is te vinden via https://sitevanbranchvereniging.nl/register-binnen-de-branch/. Zou u deze link willen vervangen?

Hartelijke groet,

Eigen naam
Eigen bedrijf

In dit geval zou je ook een mail kunnen sturen naar de branchevereniging om hen het contact op te laten nemen of dat ik het in hun naam gratis zou doen (voor hen ook relevant om als officiele bron worden gebruikt aangezien dit de autoriteit van de vereniging binnen de branch vergroot).

Geen branchevereniging of officieel klachtenregister binnen de branche?

Was er geen branchevereniging met een officiële lijst dan was het ook mogelijk om een eigen klacht register op te zetten, eventueel met een concurrent waarbij er een echte klachtenprocedure aanwezig is om volledig transparant en eerlijk te zijn.

Resultaat

Het idee heb ik zelf nooit uitgevoerd en is dan ook enkel theorie. Afhankelijk van de branche verwacht ik wel dat deze tactiek een concurrent of blog dat slecht over iemand of een bedrijf schrijft lager in Google kan worden gebracht.