Wat is een Raspberry Pi, waar kun je het voor gebruiken en waarom juist een Raspberry Pi kopen?

De Raspberry Pi is een “singleboardcomputer”. Het is een computer die zo goedkoop mogelijk wordt geproduceerd en verkocht en werd ontwikkeld aan de Universiteit van Cambridge. Het doel was om deze te gebruiken voor educatieve doeleinden. Er zijn meerdere versies van de Raspberry Pi’s waarbij het model 2b de meest verkochte variant is.

Update: De raspberry pi 3b en 3b+ zijn ook al uit. Dit zijn krachtigere versies van de Raspberry Pi.

Raspberry Pi

De goedkoopste variant is de Raspberry Pi Zero, het is een iets minder krachtige, kleinere variant. 

Raspberry Pi zero

Raspberry Pi toepassingen

De toepassingen van de Raspberry Pi varieert enorm. Met een normaal beeldscherm, muis en toetsenbord kan een Raspberry Pi namelijk als een normale computer gebruikt worden. Deze computer draait dan wel op het besturingssysteem Linux. Met wat andere software kan de Raspberry Pi ook gebruikt worden als mediacenter of voor educatieve doeleinden (je kunt er een robot of andere slimme toepassing mee bouwen).

Er is op internet een hoop materiaal gratis te vinden om aan de slag te gaan met de Raspberry Pi. Het is dus zeker aan te raden om vooral ook op internet te zoeken naar leuke experimenten en voorbeelden. Zelf ben ik bijvoorbeeld een interactieve spiegel aan het bouwen.

Voor kinderen om te leren programmeren kan de Raspberry Pi ook een prima hulpmiddel zijn. Standaard zit de programmeer taal “Scratch” op het besturingssysteem en daarnaast is er nog de iets geavanceerdere taal Python waarmee ze echt van alles kunnen. Juist omdat het met een Raspberry Pi mogelijk is om verder te gaan dan alleen het beeldscherm kan het uitdaging blijven bieden. Het is trouwens ook gewoon mogelijk om populaire spelletjes als ‘Minecraft’ op een Raspberry Pi te spelen.

Raspberry Pi kopen

De Raspberry Pi is te koop bij verschillende webwinkels zoals Conrad.nl.

De standaard prijs van een Raspberry Pi is vaak rond de 40 euro. Daarnaast heb je nog een micro SD kaart, HDMI kabel, Micro USB oplaad kabel, muis, toetsenbord, lan kabel/wifi adapter en beeldscherm nodig om er echt mee aan de slag te gaan.

Categorised in:

This post was written by Tim van Iersel

0 reacties op “Raspberry Pi kopen”

Reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *