Zoektermen onderzoek

Bij het optimaliseren van een website maar het liefst nog voor het bouwen van een website is het belangrijk om een zoektermen onderzoek te doen.

Zoektermen onderzoek wordt ook wel ‘zoekwoorden onderzoek‘ genoemd, merk zelf dat dit wel eens tot verwarring kan leiden omdat een zoekterm uit meerdere woorden kan bestaan).

In dit artikel zal ik je meenemen hoe ik zoektermen onderzoek doe voor Geprint.nl, een site die nog gebouwd moet worden.

Over Geprint.nl

Geprint.nl

Geprint.nl wordt een site waar je zowel printers kunt vergelijken als waar je een goede online drukkerij waar je iets kunt laten printen of drukken.

Hierbij is er de mogelijkheid dat er aanvullingen komen voor de site op basis van het zoektermen onderzoek.

Waarom zoektermen onderzoek?

Bij aanvang van een project is het handig om te weten waar mensen op zoeken.

Heb je van te voren zoektermen onderzoek gedaan dan focus je vaak direct op haalbare zoektermen, weet je welke titels je aan pagina’s moet geven en kun je vanaf het begin actief monitoren op de juiste zoektermen.

Kortom, een goed begin is het halve werk.

Zoektermen onderzoeksmethoden

Voor zoektermen onderzoek zijn er verschillende methodes. Vaak gebruik ik er zelf meerdere methoden die elkaar aanvullen. Dit zijn de o.a. de volgende methoden:

  1. Via Google Suggesties
  2. Betaalde SEO tools zoals WebCEO en SEMrush

De allereerste stap bij het beginnen is natuurlijk zelf nadenken, waar zoekt iemand op. Verzamel eerst een lijstje met de hoofd termen.

Heb je een klant waar je zoekmachine optimalisatie voor uitvoert, ga in gesprek waar hij of zij denkt dat mensen op zoeken.

Zoektermen onderzoek via Google suggesties

Als je binnen Google zoekt en je een of meerdere woorden hebt ingevuld dan krijg je vaak suggesties. Deze kunnen op 2 plekken staan.

Google suggesties in de zoekresultaten voor "printen"
Google suggesties in de zoekresultaten voor “printen”
Gerelateerde zoekopdrachten aan "printen"
Gerelateerde zoekopdrachten aan “printen”

Hierbij zijn de suggesties in de zoekresultaten gebaseerd op je locatie, in mijn geval Valkenswaard. Op basis hiervan krijg je een idee waar mensen op zoeken als het gaat om ‘printen’.

Let er op dat je alleen focust op wat voor jou relevant is. Voor mij is het totaal niet interessant om te focussen op printen Fontys bijvoorbeeld.

Studenten en medewerkers van Fontys zijn bij de zoekopdracht waarschijnlijk enkel geïnteresseerd in hoe ze op Fontys kunnen printen (Search intent).

Omdat de site zich bij mij wat breder focust moet ik deze zoekopdracht nog herhalen voor printers, printer, geprint, online printen etc.

Gerelateerde zoekopdrachten printer
Gerelateerde zoekopdrachten printers

Check op de zoek intentie (Search intent)

Een veel vergeten onderdeel is dat mensen niet op zoek intentie checken. Als iemand bijvoorbeeld geprint intypt dat zoekt hij meestal naar de vervoeging van printen.

De eerste 4 zoekresultaten op die zoekopdracht gaan ook over correct taalgebruik. De resultaten daarna gaan over 3d printen (misschien wel een extra onderdeel voor de site?!).

Op de term ‘geprint’ hoef ik me verder dus niet te focussen buiten vindbaar worden op de brandname. Verwacht dat dit als de site een beetje groeit vanzelf goed komt zonder al teveel moeite.

Mensen zoeken in dat geval dus naar mijn merk of naar wanneer ze geprint correct gebruiken. In dit geval zou ik wel een pagina kunnen maken waarin ik uitleg hoe je printen vervoegd, maar dan zou ik gaan concurreren met mezelf op de zoekterm.

Zoekwoord suggesties met professionele tools

Zelf gebruik ik als tool WebCEO, dit is professionele SEO software, een goed alternatief hiervoor is SEMrush.

Mocht je WebCEO willen uitproberen, er is een gratis proefperiode voor 1 project van 14 dagen.WebCEO uitproberen

Zoekterm suggesties binnen WebCEO

Zoals bij de eerdere Google zoekopdrachten start ik met een algemene term zoals “printen”. Vanuit hier komen al verschillende zoekterm suggesties met bijbehorende info. Deze eerste resultaten zijn erg breed en hier zit veel concurrentie op.

Per zoekwoord zie je de Globale KEI, dit is een schatting hoe effectief de zoekterm is op basis van het aantal zoekopdrachten en de concurrentie / aantal biedingen op een zoekwoord.

Het aantal wereldwijde of lokale zoekopdrachten (dit is in te stellen) kun je inzien. Dit is zeer interessante data om je niet te focussen op zoekwoorden waar totaal niet op gezocht wordt.

Het laatste onderdeel dat wordt weergegeven is de zoektrend van de afgelopen maanden. Deze info is vooral handig voor producten / diensten die vooral in een bepaald seizoen worden verkocht.

Vanuit dit overzicht kies ik ervoor om ze aan mijn ‘zoekwoordenmandje’ toe te voegen of bij sommige klanten aan een excel bestand.

Hierin houd ik bij welke zoekwoorden ik mee wil nemen en later groepeer ik deze op thema’s. Werk je voor klanten, stuur dan zeker alle zoekwoorden mee op en loop er een keer mee doorheen.

Misschien komen er wel super content ideeën naar voren door jouw kennis en die van je klant (met zijn branche specifieke kennis) te combineren rondom de zoekwoorden en de content mogelijkheden daar rondom.

Groeperen & categoriseren van zoektermen

Op basis van de lijst met zoektermen (342 zoektermen) ga ik alle zoektermen groeperen en categoriseren.

Binnen WebCEO doe ik dit met labels. Hiermee kunnen enkele zoekwoorden dus ook tot meerdere zoekterm groepen behoren. Dit is handig als een zoekwoord meerdere betekenissen heeft.

Momenteel ben ik nog bezig met deze zoekwoord analyse. Zodra ik hier klaar mee ben wordt dit artikel geüpdatet.

Categorised in:

This post was written by Tim van Iersel

0 reacties op “Zoektermen onderzoek stap voor stap”

Reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *